Aplinkos ministerija kartu su Europos Komisija kviečia atkreipti dėmesį į vandenį

vandeniPasaulinę aplinkos dieną, birželio 5-ąją, išskirtinis dėmesys skirtas vandens stygiaus problemai. Europa yra sparčiausiai šylantis žemynas pasaulyje, todėl daugelyje šalių sausros taps vis dažnesnės, o gyventojams gali trūkti vandens. Europos Komisija ne tik Pasaulinę aplinkos dieną, bet visus metus kviečia gyventojus, organizacijas, įmones atkreipti dėmesį į bręstančią vandens krizę ir prisidėti prie kampanijos „Vandens požiūriu išmintinga ES“.

Eurobarometro duomenys rodo, kad 48 proc. ES piliečių nerimauja dėl vandens trūkumo, o apie 30 proc. gyventojų susiduria su šia problema. Lietuvoje kasdien galima išgauti apie 4 mln. kubinių metrų gėlo požeminio vandens, todėl Lietuvai tokia grėsmė kol kas nekyla. Tačiau dėl klimato kaitos pastarosios vasaros Lietuvoje itin karštos.

Pavyzdžiui, 2023 m. Utenos, Anykščių ir Zarasų rajono savivaldybėse fiksuota sausra, todėl gyventojai buvo raginami atsakingai ir taupiai naudoti iš paviršinių vandens telkinių išgaunamą vandenį. Prognozuojama, kad  karščio bangų, kai bent tris dienas iš eilės aukščiausia temperatūra siekia bent 30 °C, ateityje daugės, o vidutinis metinis bangų skaičius didės nuo 2 iki 7.  Dažnesnis karščio bangų pasikartojimas numatomas pietryčių regione, kur karščio bangų trukmė gali siekti 2 savaites. Be to, Europos Komisija skaičiuoja, kad ateityje sausrų sukelta žala kasmet valstybėms gali kainuoti iki 9 mlrd. eurų.

Taip pat vanduo yra labai svarbus žemės ūkio, pramonės, buities, rekreacijos, žuvininkystės, energetikos ir kituose ekonominiuose sektoriuose bei produktų gamyboje. Todėl ES taisyklėmis siekiama užtikrinti, kad Europos vandens telkinių būklė gerėtų ir visi europiečiai turėtų prieigą prie kokybiško vandens, o vanduo ilgalaikėje perspektyvoje ne tik gyventojų, bet ir pramonės bei kitų sektorių būtų vartojamas tvariai, vandens tarša būtų sumažinta, o vandens ekosistemos apsaugotos.

Tačiau ne tik reglamentais ir direktyvomis, bet ir pačių gyventojų aktyviu įsitraukimu Europos Komisija nori paskatinti europiečius į vandenį žvelgti plačiau, todėl kviečia jungtis į kampaniją „Vandens požiūriu išmintinga ES“ (angl. Water wise EU).

Daugiau nei pusė Lietuvos upių ir ežerų vandens vis dar yra prastos būklės. Padaryta didelė pažanga, bet dar daug savivaldybių vandentvarkos įrenginių laukia savo atnaujinimo, pramonės įmonių ir gyventojų prijungimo prie centralizuotų nuotekų tinklų, tikslesnių žemės ūkio tręšimo planų. Tikiu, kad ši kampanija bus postūmiu konkretiems sprendimams, – pažymi aplinkos ministras Simonas Gentvilas.

Kampanijoje dėmesys kreipiamas ne tik į sausrų ir jų keliamo vandens trūkumo problemą, bet į dar tris aktualijas: potvynių keliamą žalą, upių, jūrų ir požeminių vandenų taršą bei vandentvarkos iššūkius. Su kampanija ir joje analizuojama vandens problematika galite susipažinti čia.

Kampanijoje išskirtinis dėmesys skiriamas Belgijai, Vengrijai, Airijai, Italijai, Lenkijai, Rumunijai ir Lietuvai. Lietuvoje kampaniją norima skleisti plačiau, nes šalis turtinga paviršiniais vandens telkiniais, tačiau gerą būklę atitinkančių paviršinių vandens telkinių yra tik 36 proc., o neatitinkančių geros būklės kriterijų – 64 proc. 

Taip pat Lietuva turi prieigą prie Baltijos jūros – vienos iš labiausiai eutrofikuotų jūrų pasaulyje, kurioje dėl žemės ūkio ir kitų taršos šaltinių kyla grėsmė išnykti skirtingiems vandens organizmams. Dar viena iš priežasčių, iššūkiai, kylantys individualios nuotekų tvarkymo sistemos plėtroje. Nelegalūs nuotekų vežėjai arba privatūs asmenys nuotekas išleidžia tam neskirtose vietose, todėl kampanijos metu itin svarbu atkreipti gyventojų dėmesį ir į tai, kad tinkamas nuotekų tvarkymas gali apsaugoti vandens telkinius nuo dar didesnio užterštumo.

Šalyse bus bendradarbiaujama su aktyviais visuomenininkais, kurie paskatintų gyventojus atkreipti dėmesį į su vandeniu susijusias problemas ir apie jas diskutuoti.

Aplinkos ministerija kartu su Europos Komisija kviečia savivaldybes, įstaigas ir organizacijas, mokyklas, verslo įmones jungtis prie kampanijos ir socialiniuose tinkluose dalintis paruoštais vizualais bei žinutėmis, pridedant grotažymę #WaterWiseEU. Informaciją kampanijai ir vizualus lietuvių kalba galite rasti čia. Apie planuojamus renginius, iniciatyvas vandens tema informuokite Aplinkos ministeriją el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį..">Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį..

Kampanijos organizatoriai kartu kviečia dalintis savo sėkmės istorijomis, projektais,  iniciatyvomis, novatoriškais sprendimais, padedančiais spręsti opias vandens problemas. Visos iniciatyvos bus paskelbtos kampanijos #WaterWiseEU svetainėje. Savo iniciatyvas galite siųsti iki šių metų rugpjūčio mėn. pabaigos el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.,'; document.getElementById('cloak82208').innerHTML += ''+addy_text82208+'<\/a>'; //-->  kartu pridedant užpildytą formą.

Aplinkos ministerija taip pat įsitraukia į kampaniją ir visą vasarą penktadieniais savo socialiniuose tinkluose dalinsis žinutėmis apie vandens situaciją Lietuvoje. Išsamiau su kampanija galite susipažinti ir čia.

Aplinkos ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode