Priduoti tekstilės atliekas bus paprasčiau: daugės šių atliekų konteinerių

daugesAplinkos ministerija parengė ir teikia derinti specialiuosius kokybės reikalavimus tekstilės atliekų tvarkymui. Jų turės laikytis savivaldybės, kurios nuo 2025 m. sausio 1 d. privalės užtikrinti atskirą rūšiuojamąjį tekstilės atliekų surinkimą, suteikti gyventojams prieinamą ir kokybišką tekstilės atliekų rūšiavimo galimybę.

Siūloma, kad tekstilės atliekos būtų surenkamos į tam skirtas atliekų surinkimo priemones – specialius konteinerius, įrenginius, kitas tam pritaikytas priemones. Nustatoma, kaip jie turi būti žymimi, kaip turi būti parenkamos ir įrengiamos galimos jų vietos atsižvelgiant į gyventojų skaičių miestų seniūnijose, miesteliuose ir kaimuose. Siūloma nustatyti, kad vietos tekstilės atliekų konteineriams turi būti parenkamos prie prekybos vietų, degalinių, suderinus su žemės sklypų savininkais, sodų bendrijų, greta antrinių žaliavų konteinerių statymo vietų ar kitose gausiai atliekų turėtojų lankomose vietose. Turi būti įrengtas ne mažiau kaip vienas tekstilės atliekų konteineris 1000 gyventojų miestų seniūnijose, miesteliuose ir kaimuose. Labai tankiai apgyvendintose miesto seniūnijoje gali būti įrengtas vienas tekstilės atliekų konteineris 2000 gyventojų, užtikrinant dažnesnį tekstilės atliekų surinkimą.

Siekiant užtikrinti atliekų tvarkymo hierarchiją, siūloma nustatyti, kad galutinį atskirai surinktų tekstilės atliekų apdorojimą vykdytų atliekų tvarkytojai, turintys teisę paruošti tekstilės atliekas naudoti pakartotinai arba jas perdirbti.

Atsižvelgus į Europos Komisijos pasiūlymą nustatyti privalomas gamintojo atsakomybės principu pagrįstas tekstilės atliekų tvarkymo sistemas, sukurti naudotos tekstilės gaminių ir tekstilės atliekų surinkimo, rūšiavimo, pakartotinio naudojimo, paruošimo pakartotiniam naudojimui ir perdirbimo ekonomiką, numatoma plėtoti tekstilės atliekų tvarkytojų ir socialinio verslo subjektų, labdaros ir paramos tiekėjų bendradarbiavimą.

Šie pokyčiai suplanuoti Minimalių komunalinių atliekų tvarkymo paslaugos kokybės reikalavimų, kurie papildyti naujuskyriumi, skirtu tekstilės atliekų tvarkymui, pakeitimuose.

Užtikrinti tekstilės atliekų rūšiavimo galimybę ir aprūpinti rūšiavimo jų susidarymo vietose priemonėmis visus komunalinių atliekų turėtojus, neimant papildomo mokesčio, nuo ateinančių metų savivaldybes įpareigoja 2021 m. priimtas ir nuo 2025 m. sausio 1 d. įsigaliojantis Atliekų tvarkymo įstatymo pakeitimas.

Savivaldybės jau ne vienerius metus tam ruošiasi. Tekstilės  atliekų surinkimo konteinerinė sistema Lietuvoje pradėta diegti prieš keletą metų ir yra nuolat plečiama. Aplinkos projektų valdymo agentūros duomenimis, pasinaudojant Aplinkos ministerijos teikiama parama Lietuvoje iki 2023 m. pabaigos buvo pastatyta apie 1,7 tūkst. tekstilės atliekų surinkimo konteinerių daugelyje savivaldybių.

Tikimasi, kad siūlomos nuostatos turės teigiamą įtaką tekstilės atliekų rūšiavimo ir perdirbimo kokybei, kokybiškas tekstilės atliekų rūšiavimas palengvins tolimesnį atliekų apdorojimą. Aplinkos ministerija skatina rūšiuojamąjį tekstilės atliekų surinkimą, kai dėvėta tekstilė atskiriama pagal rūšį ir pobūdį, nes tai leidžia kuo daugiau dėvėtos tekstilės panaudoti pakartotinai, įskaitant perdavimą paramos tikslais.

Pastabas ir pasiūlymus Minimalių komunalinių atliekų tvarkymo paslaugos kokybės reikalavimų pakeitimų projektui galima teikti iki rugpjūčio 13 d. Teisės aktų informacinėje sistemoje (TAIS).

Aplinkos ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode