Gyventi su klastinga liga išmokstama Širdies nepakankamumo kabinete

ezerskieneĮtarus širdies nepakankamumą taikomi modernūs diagnostikos metodai, nustačius ligą, skiriamas inovatyvus gydymas. Tačiau vien modernių metodų ir vaistų nepakanka, būtini ir paciento gyvenimo būdo pokyčiai. Ar gydymas bus sėkmingas, labai svarbus paciento ir gydytojo tarpusavio pasitikėjimas, kuo šiandien gali pasidžiaugti ne vienas Respublikinės Šiaulių ligoninės Širdies ir kraujagyslių centro Širdies nepakankamumo kabineto, įkurto gydytojos kardiologės Virginijos Ežerskienės, lankytojas. Pati gydytoja džiaugiasi ne tik tuo, kad, gydydama dėl širdies nepakankamumo, gali taikyti patį moderniausią gydymą, bet ir tuo, kad pacientas atsakingai ir stropiai laikosi skirto gydymo plano.

Sveikata pašlijo netikėtai

Dirbdamas ugniagesiu gelbėtoju Linkuvos (Pakruojo raj.) gyventojas Arūnas Pakeltis visada jautėsi puikiai. Tik jaunystėje, atliekant karinę tarnybą, jam buvo diagnozuotas aukštas kraujospūdis, bet karo gydytoja skyrė vaistų ir sveikata pasitaisė.

Dabar 57-erių metų vyras taip pat jaučiasi puikiai, tačiau visus praėjusius metus teko nemažai iškęsti, kol įveikė širdies sveikatos problemas.

Praėjusių metų rudenį vyro sveikata taip pablogėjo, kad net šeimos gydytoja, pamatavusi kraujospūdį, nebežinojo ką su pacientu daryti. A. Pakeltis į gydytojos kabinetą atėjo dūstantis, dėl organizme susikaupusių skysčių ištinusiomis kojomis. „Net batų raištelių nebepajėgdavau užsirišti“, – nepamirštamas A. Pakelčiui sveikatos sutrikimas, kai šeimos gydytoja diagnozavo širdies ritmo sutrikimą ir išrašė siuntimą į ligoninę. „Man sutino visas organizmas, ne tik kojos, sutriko miegas, dingo apetitas“, - prisimena A. Pakeltis.

Po kardiologo konsultacijos pacientas buvo paguldytas į Respublikinės Šiaulių ligoninės Širdies ir kraujagyslių centro Kardiologijos skyrių, kur vaistais buvo stabilizuotas širdies ritmo sutrikimas ir skirtas širdies ritmo atstatymas modernia procedūra – radiodažnumine abliacija.

Pacientui A. Pakelčiui ligoninėje buvo diagnozuotas ne tik prieširdžių plazdėjimas, bet ir širdies nepakankamumas. Medikai paaiškino, kad dėl labai didelio plakimo dažnio širdis labai nusilpo ir sparčiai progresavo širdies nepakankamumas, vargino dusulys, jėgų nebuvimas, kojų tinimas, plaučių brinkimas.

Pacientui atlikta tipinio prieširdžių plazdėjimo abliacija, po kurios sveikata labai pagerėjo, nors į ligoninę pacientas atvyko dekompensavęs, su išreikštu širdies nepakankamumu.

Nors po operacijos savijauta pagerėjo, tačiau širdies nepakankamumas liko. Beveik metus Arūnas lankėsi Širdies nepakankamumo kabinete, kur gydytoja kardiologė Virginija Ežerskienė ne tik skyrė modernius vaistus, padedančius atsikratyti varginančio silpnumo, nuovargio, apsaugančius nuo ligos paūmėjimų. Pacientas keturis kartus per metus lankėsi kabinete, kur buvo mokomas, kaip gyventi su klastinga liga.

Svarbiausia – supratimas ir atsakingumas

Pagrindinės priežastys, kodėl širdies ir kraujagyslių ligos užklumpa žmones, yra rūkymas, cukrinis diabetas, padidėjęs arterinio kraujo spaudimas, nutukimas ir oro tarša. Turi įtakos ir paveldėjimas, infekcinės ar kitos ligos. Specialistai pastebi, kad net 80 proc. priešlaikinės mirties nuo širdies ir kraujagyslių ligų atvejų žmonės galėtų išvengti, pakoregavę savo gyvenimo įpročius, stebėdami, ką valgo ar geria, kiek sportuoja ir kaip valdo stresą. Reguliuodami savo sveikatą daugelis sumažintų riziką susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis.

Respublikinės Šiaulių ligoninės Širdies ir kraujagyslių centro Širdies nepakankamumo kabineto gydytoja kardiologė Virginija Ežerskienė, dirbdama kasdienį darbą, ne tik gydo pacientus, bet ir moko gyventi su širdies nepakankamumu.

Svarbu žmogų išmokyti, kaip vartoti jam skirtus vaistus, kad galėtų toliau gyventi su tokia širdele, koks yra pakenkimas, ir nereiktų blogai jaustis dėl dusulio, nemigos, kad galėtų dirbti įprastinį darbą, kad nereiktų jam dažnai gulėti ligoninėje dėl širdies nepakankamumo paūmėjimo ir svarbiausia, kad išvengtų negalios.

Širdies nepakankamumo kabinete nustatomos ligos priežastys, jei yra galimybė – priežastys šalinamos. Pasak gydytojos, širdies nepakankamumo priežasčių yra labai daug: tai ritmo sutrikimai, išeminė širdies liga, patirti infarktai, hipertoninės ligos pakenkimas, kai liga negydyta. Kai yra ritmo sutrikimai, užsitęsę ir negydomi, tada taikomi modernūs vaistai, kurie veikia į neurohumoralinius faktorius, kurie neleidžia vystytis širdies nepakankamumui. Pacientai išmokomi vaistus kaitalioti taip, kad būtų palanku. Gydytojai V. Ežerskienei labai svarbu, kad pats žmogus suprastų, kokio vaisto kiekį padidinti, kokį sumažinti, kad žinotų, koks vaistas į ką veikia. „Mes išmokome pacientą suprasti, kaip struktūriškai širdis funkcionuoja, kaip ji pakinta, esant tam tikroms ligoms, ir tada žmogus supranta, kas su juo darosi. Kai jis tai supranta - moka valdyti ir procesus“, - sako gydytoja V. Ežerskienė, gyvenimo su liga mokanti pacientus Širdies nepakankamumo kabinete.

Sėkmė priklauso nuo pastangų

Širdies nepakankamumo kabinete pacientas lankosi per metus keturis kartus. Medikė pastebi, kad kas nori, tas išmoksta valdyti ligą ir gyventi kokybiškai. Tarp tokių ir ugniagesys Arūnas Pakeltis. Yra ir tokių, kurie atsisako gerti modernų vaistą, vartoja tik skysčius šalinantį medikamentą. Skirtingas žmonių mentalitetas, tad ir supratimas skiriasi. Dažnai širdies nepakankamumas išsivysto dėl alkoholio ar kitų toksinių medžiagų vartojimo. Medikai prašo pacientų atsisakyti žalingų įpročių, rūkymo, bet šie tvirtina, kad negali nerūkyti. „Mes galime padėti žmogui tiek, kiek pats nori. Labiausiai gydymo sėkmė priklauso nuo paties žmogus pastangų“, - tvirtina gydytoja ir džiaugiasi kiekvienu sveikstančiu pacientu.

Pavyzdžiu daugeliui gali būti ir pacientas, sergantis alzheimerio liga. „Jis pats, aišku, nei vaisto nepasiims, nežino nei kur jie padėti, nei ką jis geria. Bet yra dukros, kurios labai rūpinasi, iškilus neaiškumams skambina, klausia“, - sako kiekvienu savo pacientu besirūpinanti ir kiekvienam besistengianti padėti gydytoja V. Ežerskienė.

Širdies nepakankamumo kabinete yra telefonas, į kurį gali skambinti kiekvienas, jei iškyla problemų dėl sveikatos. Gali skambinti net ir tada, jei pritrūksta vaistų, o šeimos gydytojo nėra - reikiamus vaistus išrašo gydytoja kardiologė, nes labai svarbu, kad nenutrūktų vaisto vartojimas. Baigęs mokymus Širdies nepakankamumo kabinete pacientas nėra įveikęs širdies nepakankamumo, nes su šia liga tenka gyventi visą likusį gyvenimą. Jis toliau lankosi šeimos gydytojo kabinete, kur yra stebimas ir, prireikus, gydymas koreguojama. Jei šeimos gydytojui pristinga kompetencijos gydyti dėl širdies nepakankamumo, rašo siuntimą gydytojo kardiologo konsultacijai.

Taikomos moderniausios galimybės

Tačiau ne viskas vyksta taip sklandžiai, kaip norėtųsi. Nors yra modernūs vaistai, tačiau sergančiųjų nemažėja, nes sergant širdies nepakankamumu, svarbus ne tik medicinos progresas. Labai svarbus ir paties ligonio supratimas, atsakingumas.

„Mes neįdedame pacientui naujos širdies, mes tik viską, kas pasaulyje žinoma dėl širdies nepakankamumo gydymo, galime taikyti ir Lietuvoje, ir šiame kabinete,“ - sako gydytoja V. Ežerskienė ir vardija moderniausias gydymo galimybes. Tai ir elektrostimuliatoriai, ir defibriliatoriai, ir patys moderniausi vaistai.

Tačiau ne kiekvienam viskas tinka, nes kiekvieno žmogaus liga yra skirtinga. Nors atsirado naujų metodikų ir naujų vaistų širdies nepakankamumui gydyti, vis tiek pasaulyje daugėja širdies nepakankamumu sergančių ligonių. Prieš dešimtmetį iš diagnozuotų ligonių, sergančių sunkiu širdies nepakankamumu, mirdavo 50 proc. per penkerius metus, o dabar miršta 70 proc. sergančiųjų. Tai, anot gydytojos V. Ežerskienės, tik įrodo, kad širdies nepakankamumas yra labai rimta ir opi liga. Džiugu, kad į jog gydymą daug investuojama ir siekiama, kad žmonės, sergantys širdies nepakankamumu, gyventų kuo ilgiau ir kuo kokybiškiau.

Autorės nuotr.: V. Ežerskienė džiaugiasi kiekvienu pacientu, išmokstančiu savarankiškai valdyti ir koreguoti savo sveikatą.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode